2 Bootbouwers / Jongerenbegeleiders (M/V) - Vrijwilligers

-> voor uniek bootbouw en filmproject met jongeren (14+): ‘de Bootmannen’

 

Periode:  van 5 tot 18 augustus 2017

 

Organisatie & project

Minus One is een jongerencultuurcentrum in de Rabotwijk, Gent. In augustus zorgt ‘Kamping Kunst’ voor eten, muziek en sfeer, maar ook voor het grootste zomeravontuur van 2017! Alpaka 9000, het artistiek project van Minus One rond street art, kunst in de publieke ruimte en kritisch burgerschap, heeft een ambitieus project; ‘de Bootmannen’. Dit project wordt geleid door artistiek projectmedewerker Reinout Dewulf. In een unieke samenwerking met jongerenwelzijnsorganisaties ‘Jong Gent in Actie’ en ‘vzw Jong’ bouwen we een boot/vlot op 5 dagen tijd, met een 6-tal jongeren en 3-tal begeleiders, met gekregen materialen uit een oproep naar de Gentenaren en Gentse organisaties. Met deze boot maken we een tocht van 3 dagen en 2 overnachtingen langs de Leie.

 

Het ganse proces, vanaf de ontmoeting van het bootteam (jongeren en begeleiders), het samen bouwen van de boot en de avontuurlijke tocht langs de Vlaamse binnenwateren wordt gedocumenteerd in een ‘road movie’. Hierbij ligt de focus van de film op de sociale interacties, gesprekken, collectieve dromen en enthousiaste impulsen van het moment. Het artistieke dient als katalysator voor de sociale dynamiek, waarbij we streven naar een zo groot mogelijke betrokkenheid in het artistieke proces van de jongeren.

 

De film van het project gaat in première op Sorry Not Sorry 2017, op zaterdag 23 september. SNS is een streetart festival ism de Cultuurdienst-Circa. Wegens grote succes van vorig jaar wordt dit jaar een light-versie georganiseerd rond het Handelsdok en houtdok samen met een dertigtal partners en gentse artistieke organisaties.

 

Voor dit ambitieus project, zoeken we nog twee enthousiaste bootbouwers om de jongeren bij dit sociaal-artistiek project te begeleiden. Misschien heb je een vriend of vriendin waarmee je een ideaal team vormt?

 

Functie

 

Als bootbouwer/jongerenbegeleider help je mee aan de bouw van de boot, samen met de jongeren. Je houdt van zotte dingen bouwen, van jongeren (14+) enthousiasmeren, van avontuurlijke tochten op het water en je vind het niet erg om gefilmd te worden.

 

Bij voorkeur zoeken we mensen met ervaring in sociaal(cultureel) werk én ook inzicht in esthetiek en constructie. Artistieke sociaal werkers, handige opvoed(st)ers, … Je werkt met maatschappelijk kwetsbare jongeren dus enige opleiding of ervaring hiermee is wel nodig.

 

Profiel

 • je bent 18+ en jonger dan 35.

 • Je bent enthousiast (motiveer!) over de sociale en artistieke insteek van dit project.

 • Je hebt zin in een intensief zomerproject (dit is geen 9 to 5 project..) waar je zelf actief een grote inbreng in hebt.

 • Je bent een sociaal voelend en creatief persoon, die jongeren weet te enthousiasmeren en te motiveren.  

 • Je hebt bij voorkeur een diploma als opvoeder, sociaal(cultureel) werk, of voldoende aantoonbare ervaring in het (bijzonder) jeugdwerk.

 • Je bent bij voorkeur ook kunstenaar, ontwerper, handige harry. Kortom je weet hoe je een stevige constructie kan bouwen en hoe een mooie boot/vlot te bouwen.

 • Rijbewijs B is handig, niet nodig.


 

Timing

> vr 4/8: samenkomst begeleidend team (cameraploeg, bootbouwers, productieassistent)

> za 5/8: op uitstap naar de Haan, eerste ontmoeting tussen met deelnemende jongeren  en begeleidend team; kennismaking, briefing, brainstorm. We blijven slapen, zondag terug.

> 6/8 > 10/8: voorbereiding en opbouw zonder jongeren: klaarzetten en bijhalen nodige materiaal. voor de bouw.

> 11/8 > 15/8: 5-daagse bouw van boot in Minus One (Rabotpark)

> 16/8 > 18/8: 3-daagse tocht, 2x overnachting.

> 18/8: aankomst boot in Wevelgem bij artistiek project Wevelgem-Bat + overnachting.

> 19/8 > 20/8: samen met cameraploeg bekijken en selecteren we beelden en werken we aan een vlugge voorlopige montage.

> 20/8: eerste toonmoment van voorlopige korte montage in Minus One, tijdens slotdag van Kamping Kunst, op groot scherm.

 

(  >  22/8 > 22/9: finale montage van film ism Felix

  > Za 23/9: Première van de film op Sorry Not Sorry 2017 )

 

Verloning

 • je wordt betaald via vrijwilligersvergoedingen (33,36 euro per dag)

 • transportkosten worden vergoed (bij voorkeur woon je in Gent)

 • ook eten en drank is voorzien tijdens het project.

 • Dagen en uren worden onderling besproken.

 

Aanbod

 • we bieden jouw de kans om ervaring op te doen in begeleiden van jongeren

 • je stapt mee in een uniek artistiek filmproject met jongeren.

 • je krijgt grote vrijheid om met creatieve ideeën of initiatieven te komen, zo bepaal je actief de inhoud van de roadmovie mee.

 • je maakt kennis met verschillende gentse organisaties.

 • je werkt samen met een jong team van enthousiaste creatieve mensen.

 • Je wordt in de watten gelegd met eten en drank.

 

Interesse?

Mail naar reinout@minus-one.be met jouw motivatie. Voor vragen, bel naar Reinout Dewulf: 0473/80.82.11 Op basis van uw motivatie en enthousiasme nemen we verder contact met jou op. Op woensdag 2 augustus nodigen we jou uit voor een verkennend gesprek.

 

DEADLINE SOLLICITATIES: Zaterdag 29 juli ‘17, vóór 20u00 ingediend!

© Minus One

© Minus One

© Minus One

© Minus One

© Minus One